fbpx

Knowledge Base de HR – Teorie, Concepte, KPI, Draft-uri, Articole, Video

Recompensare si motivare

Exista mult literatura referitor la ceea ce ne motiveaza cu adevarat. Multi spun ca ar trebui sa fim onesti si sa recunoastem ca banii sunt cel mai important motivator in context ocupational. Altii spun ca dimpotriva, banii nu sunt un motivator atat de puternic si incurajeaza companiile sa se concentreze pe elemente precum: respect, recunoastere, dezvoltare, etc.

Cred ca nu e o surpriza faptul ca suntem de parere ca ambele viziuni sunt importante.
Daniel Pink in cartea Drive. The Surprising Truth About What Really Motivates Us vorbeste despre efectele Recompensarii Financiare si efectele Recompensarii Emotionale asupra performantei individuale.

Atat teoria de Comp & Ben theory cat si cea despre Motivatie vorbesc despre importanta unei balante intre Recompensele Financiare si Recompensele Emotionale.

Haideti sa intelegem bunele practici din fiecare zona:

Recompensare

O strategie de Recompensare bine definita te va ajuta sa ai un sistem de management capabil sa retina talentul de calitate si care poate sa motiveze angajatii cu performanta medie sa depaseasca acest nivel.

O Strategie de Recompensare va crea mecanisme ce vor influenta atat capacitatea de recrutare sau retentie cat capacitatea de a dezvolta angajatii.

Obiectivul principal este de a crea o baza pentru ca angajatii tai sa performeze si sa livreze la potentialul lor adevarat. Cand construiesti o strategie de recompensare trebuie sa ai capacitatea de a folosi toate resursele pe care compania le poate oferi.

Motivatie

Zona de motivatie nu este la fel de tangibila ca partea financiara din paradigma de recompensare. Zona de Motivatie are un focus similar cel al ariei de Recompensare si anume scopul de a crea conditiile cele mai bune pentru ca angajtii sa performeze si sa livreze la pontentialul lor adevarat.

Una din dimensiunile motivatiei este modul in care iti platesti angajatii. Deci, atat teoria de Recompensare cat si cea de Motivatie au focus pe doua zone: Recompensarea Financiara si Recompensarea Emotionala.

Continut relationat…

Curs de Compensatii si Beneficii – 2 sectiuni, 30 de lectii, 162 min.