fbpx
de ce avem nevoie de o politica de compensatii si beneficii

De ce avem nevoie de o politica de compensatii si beneficii?

Asa cum spuneam aici, lipsa unei politici de compensatii si beneficii sau o politica nealiniata la contextul pietei si momentului economic este o greseala ce poate costa compania foarte mult
Deobicei, organizatiile care au probleme in politicile de recompensare au urmatoarele simptome:

  • O rata de fluctuatie voluntara ridicata
  • O rata de absenteeism/ore suplimentare ridicata
  • Retentie scazuta a angajatiilor din zona de entry-level
  • Scoruri joase sau scaderi ale rezultatelor la studiile de implicare
  • Oferte de angajare refuzate, de cele mai multe ori de candidatul prima optiune, etc.
  • Scaderi de performanta

Deci, daca experimentezi fenomenele de mai sus ar fi o idee foarte buna sa faci un diagnostic al modului in care platesti. Nu de putine ori am vazut in companii o ezitare in a-si indrepta atentia catre aceasta zona pentru sursa problemelor. Motivele principale sunt:

  1. lipsa de abilitati si cunostinte de compensatii si beneficii in departamentul de HR
  2. credinta ca acest exercitiu va costa mult din perspectiva cresterilor salariale asociate.

Pentru cei din urma exista o serie de calcule foarte clare prin care se poate scoate in evidenta faptul ca este mai scump sa nu pui la punct politica de comp & ben decat sa o faci. IIn procesul nostru de democratizare a bunelor practici de HR, am creat in Academia de HR Humano, un learning path care te invata pas cu pas cum sa faci o diagnoza de Comp & Ben.

Fie pandemie, criza sau perioada de prosperitate, ai nevoie de o politica de compensatii si beneficii. Adaptata la moment si strategie, bineinteles.

Principalele argumente in favoarea unei politica de compensatii si beneficii sunt:

  1. Creaza echitate interna.
    Echitatea interna inseamna plata similara pentru posturi similare ca impact in organizatie. De ce avem nevoie de echitate interna? Pentru ca, sa fim realisti, salariile nu sunt atat de confidentiale precum si-ar dori companiile. Asadar, angajatii ajung sa stie sau sa intuiasca salariile colegilor. Situatie care in companiile fara o politica reala de comp & ben devine un factor demotivator, pentru ca, bineinteles, colegii castiga mai bine. O problema cu un efect imediat. Intr-o companie cu o politica efcienta si bine implementata, acest lucru nu este o problema. Angajatii intelegand si motivul pentru care exista diferente salariale. Exista o intreaga teorie despre crearea si comunicarea politicii si strategiei de reward.
  2. Creaza competitivitate versus piata.
    O politica de compensatii si beneficii va face o comparatie intre salariile platite de companie si cele platite pentru posturi similare de organizatiile concurente. . In lipsa acestei comparatii, singurul lucru pe care il ai este o parere. Important de spus este ca a plati la mediana pietei nu inseamna competitiv.
  3. Creaza claritate pentru angajati
    Claritatea este un element foarte important atunci cand vine vorba de implicare si motivatie. Pentru a crea o politica de comp & ben trebuie sa treci printr-un proces de evaluare de posturi. Acesta are ca scop determinarea valorii unui post in relatie cu altul. Rezultatul procesului de evaluare creaza claritate versus asteptari, responsabilitati, competente, traiectorii de cariera.
  4. Stimuleaza motivatia si performanta.
    O politica de recompensare va crea o cultura a corectitudinii. Intr-o cultura a corectitudinii, echitatii si competitivitatii, angajatii performanti vor continua sa depuna efort pentru companie. Ce as mentiona este ca o crestere salariala de merit identica pentru toti angajatii, nu este o recomandata si nu merge in directia corectitudinii.
  5. Elimini subiectivismul
    Evaluarea posturilor este un exercitiu obiectiv care, dupa cum ii spune si numele, se refera la posturi si nu la oamenii care ocupa aceste posturi. Discutia despre oameni este una foarte importanta si trebuie avuta imediat ce se evalueaza posturile. De ce? Pentru ca a raspunde la intrebarea: “Avem oamenii potriviti in posturile potrivite?” presupune sa definim ce inseamna “posturi potrivite”.
  6. Imbunatatesti rata de retentie
    Realist vorbind a plati competitiv inseamna sa scazi sansele ca un angajat sa primeasca o oferta de angajare mai buna fata de pachetul actual. Tot realist vorbind, va fi mereu cineva care plateste mai bine, deci o politica de comp & ben eficienta va adauga dimensiunea de recompensare totala.
  7. Atragi profilele potrivite in companie
    Mixul de plata pe care il oferi este un element important in atractia si retentia de profile diferite de talent. Politica de reward ar trebui sa alinieze aceste doua elemente.
  8. Ofera predictibilitate si eficientizare a bugetului de salarii
    O politica de compensatii si beneficii te va ajuta sa identifici costuri ascunse si sa identifici riscuri de atritie. In this way the risks can be diminished and / or assumed.

    In esenta, o politica de compensatii si beneficii sprijina compania sa isi atinga obiectivele prin:

• motivarea angajatilor sa actioneze la adevaratul lor potential

• retentia talentului cheie in organizatie

• atragerea profilelor necesare companiei

• crearea unei fundatii sanatoase pentru procesele de HR

A nu se intelege gresit, o politica de compensatii si beneficii nu este solutia universala care rezolva toate problemele unei companii. Este un instrument care alaturi de altele aduce succesul unei organizatii. Este un instrument puternic care desi genereaza discutii inconfortabile aduce cu sine beneficii mult mai mari.

Invata compensatii si beneficii. Invata ce inseamna sa ai o abordare de HR bazata pe Data Analytics. Intra in Academia de HR Humano.