fbpx

Overview asupra HR Data Analytics

Puterea HR Data Analytics este in Analytics.

Pe principiul “Garbage in, Garbage out”, rolul Datelor nu ar trebui deloc minimizat.

Mentionam intr-un articol anterior ca schimbarea paradigmei de la decizii bazate pe intuitie catre decizii bazate pe date are la baza un sistem de Guvernanta a datelor. Haide sa vedem concret ce inseamna acest lucru.

Pentru claritate cel mai bine este sa incep de la definitia termenului si apoi sa explic ce inseamna implementarea unui astfel de sistem din perspectiva departamentului de HR.

Asadar: Guvernanta Datelor este ansamblul de politici, procese si standarde de management al datelor. Ele au menirea sa asigure calitatea, disponibilitatea si consistenta necesara folosirii eficiente a datelor de catre companie.

Termenul de Guvernanta a Datelor si cel de Data Stewardship sunt uneori folositi intersanjabil. Intrand in profunzime in literatura de specialitate vedem de fapt ca exista o diferenta notabila care merita explorata, astfel:

Data Stewardship este dat de rolurile si responsabilitatile care asigura conformitatea cu politicile de Guvernanta a datelor. Deci, este o parte integrata si foarte importanta a Guvernantei Datelor.

O statistica foarte interesanta ar fi sa stim majoritatea companiilor unde se afla cu implementarea acestor politici sau altfel spus la ce nivel de maturitate s-a ajuns.

Exista mai multe scale de masurare a maturitatii. Cateva din ele merita atentie, printre care cea de la Delloite sau Carneige Mellon University. In esenta, astfel de scale pornesc de la un nivel 0 de maturitate si se opresc la un nivel 5 pe cateva criterii precum: Leadership, Scop si Masurare. Nivelul 0 este nivelul la care datele nu sunt gestionate in sensul utilizarii si masurarii unor KPI’s ci doar in sensul unei minime calitati si securitati generate de cerintele legale. Nivelul urmator, nivelul 2, al managementului de date este folosirea lor “ad hoc” apoi este etapa de “pilot” in care pilotam folosirea datelor pentru a raspunde la o intrebare. Teortic ar trebui sa trecem la nivelul 4 unde politicile devin “program” ca apoi sa ajungem la 5 adica existenta unei “functiuni”.

Bazandu-te pe aceste minime informatii, la o prima strigare, care crezi ca este nivelul la care se afla compania din care faci parte?

Statistic sansele cele mai mari sunt sa fii sub 2. Ai fost mai generos?

Conform governyourdata.com scorul mediu de maturitate pe toate industriile este de 1.64 din 5.

Ce e de facut, ca noi, cei din HR, sa mergem catre HR Data Analytics?

Ai ghicit, sa treci prin toate acele etape de maturitate enumerate mai sus. In aceasta incursiune vei avea nevoie de mai multe lucruri printre care:

Politica:

  • Identifica datele pe care le ai disponibile acum in interiorul departamentului. Identifica ce alte date iti sunt utile si din ce surse le poti aduce. Fie ca iti sunt la indemana si ai acces fie necesita input din alt department. Defineste clar informatiile si procedura de transmitere coerenta si completa a lor. Asigura-te ca politica are prevederi de securitate a informatiei.
  • Traseaza rolurile de Data Steward – persoanele responsabile de colectare si in speta de input de calitate.

Oameni:

  • Unul sau mai multi “sponsori” din zona executive. Vei avea nevoie de date din departamente diferite ceea ce poate necesita un alt nivel de access. Beneficiu cel mai mare este ca in cazul rezistentei managerilor de divizii acesti sponsori pot arbitra si eficientiza discutiile. De asemenea, ai nevoie sa pleci de la niste intrebari de business lucru ce iti va facilita castigarea acestor sponsori.
  • Cei care vor ocupa rolurile de Data Steward. Este preferat ca acestia sa fie tech & business savvy cu background de analisti sau raportare

Sfat: Implica-I pe cei ce vor deveni responsabili in selectia datelor necesare si crearea procedurilor. Explica-le impactul in organizatie a proiectului si implicit a importantei muncii lor. Astfel ne asiguram ca toti ce implicati au aceeasi intelegere asupra procedurilor si datelor de furnizat si mai mult le castigam implicarea activa.

Instrumente:

Tricky one. Daca la nivel de companie nu exista o functiune de Guvernanta a Datelor exista foarte mari sanse ca informatiile necesare HR Data Analytics sa fie imprastiate in mai multe tool-uri, fisiere, hartii… etc. Singurul sfat pe care pot sa il emit fara sa stiu particularitatile companiei tale este sa te asezi la masa cu cei responsabili de aplicatiile si/sau fisierele utilizate si sa vedeti ce functii te pot ajuta. Ii poti implica si pe cei din departamentul IT in aceste discutii. De multe ori o asemenea abordare iti poate usura munca de creare a unui data warehouse.

Asadar, pune in ordine datele, creaza procese care sa sustina colectarea coerenta si calitativa a datelor si apoi selecteaza intrebarea cu care sa pilotezi aceasta abordare. O data aflat raspunsul, actioneaza dupa care intoarce-te la date si analizeaza impactul lor pentru a crea ROI-ul care sa sustina urmatorii pasi de maturizare.

Adoptarea unei abordari de decizii luate pe date este un proces de management al schimbarii. Necesita schimbarea de comportamente cu privire la modul in care luam decizii si in speta fata de importanta colectarii acurate de date.

Lipsa unei astfel de abordari duce la oportunitati de business pierdute. In acest caz: Pe cai ca se filmeaza!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *